Vijf basisbeleggingen

Sla een willekeurige krant open en duizenden koersen overdekken de pagina’s. En dat is nog maar een tipje van de sluier van wat de beleggingswereld je te bieden heeft. Toch kun je al die beleggingsmogelijkheden verdelen in slechts een vijftal basissoorten.

 • Cash
 • Vastgoed
 • Obligaties
 • Aandelen
 • Alternatieve beleggingen

Het geheim van fondsmanagers is dat ze zich weinig zorgen maken of ze Philips of Sony moeten kopen, of ze in Elsevier of VNU moeten investeren of dat ze hun geld beter kunnen beleggen in Unilever of Procter & Gamble. Ze reduceren de financiële wereld tot de bovenstaande vijf groepen en concentreren zich op de vraag hoeveel van hun geld ze in elke categorie gaan beleggen. Dit wordt ook wel ‘Asset Allocation’ ofwel `diversificatie’ genoemd. Het goed beantwoorden van de vraag hoeveel je in welke basiscategorie gaat beleggen, is van veel grotere invloed op je rendement dan te bepalen of je aandeel A of aandeel B uit een specifieke sector selecteert.

Tussen 1999 en 2002 daalden de aandelen bijvoorbeeld fors. Sommige aandelen deden het beter dan andere, maar de aandelen waarmee je geld had kunnen verdienen waren op één hand te tellen. Een fondsmanager die in 1999 had besloten om minder te gaan investeren in aandelen en meer in obligaties, vastgoed of valuta had het zeer goed gedaan. Je rendement wordt veel meer beïnvloed door de keuze voor bepaalde effectensoorten dan door de keuze voor bepaalde aandelen!

Met cash kan weinig fout gaan

Duizend jaar geleden was je maar wat blij geweest als je je geld renteloos op de bank had kunnen zetten. Dan had het in ieder geval niet onder je matras vandaan gegapt kunnen worden.

Nu wil men meer. Je wilt niet alleen dat je geld in goede handen is, maar je wilt ook rendement zien. Geld op een bankrekening laten staan levert weinig op. Sterker nog: na aftrek van vermogensbelasting maak je zelfs verlies als je je geld op een gewone bankrekening laat staan.

Beter is het om een spaarrekening te openen. Hierop krijg je een redelijke vergoeding. De rente die je krijgt is variabel: het kan zijn dat je nu 3% ontvangt en over een jaar nog maar 2,5%. Wil je een vaste vergoeding, dan open je een depositorekening.

Op een internetspaarrekening krijg je vaak een hogere rente. Dit komt omdat de bank je geen papieren nota’s meer hoeft toe te sturen.

Je kunt je geld ook in een zogenaamd liquiditeitenfonds investeren. Deze fondsen zoeken onder meer naar mogelijkheden om het geld bijvoorbeeld weg te zetten bij pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Een fortuin mag je ook hier niet van verwachten. Als je je geld op een bankrekening, spaarrekening of liquiditeitenfonds laat staan, dan mag je blij zijn dat je geld niet minder waard wordt. Anders gezegd: je geld groeit even hard als de inflatie.

Solide vastgoed

Bij vastgoed denken velen in de eerste plaats aan een eigen huis. Miljoenen Nederlanders zijn stiekem op jacht. Iedereen wil groter en mooier wonen; liever vandaag dan morgen. Het succes van huizensites als www.funda.nl, www.jaap.nl, en www.zoekallehuizen.nl is dan ook niet zo verwonderlijk.

Is het kopen van een huis wel een belegging? Jazeker, en wel de beste belegging die je kunt doen:

 • Als huisbezitter ben je niet meer de dupe van huurstijgingen
 • Huizenprijzen stijgen op lange termijn
 • De fiscus betaalt fors aan je hypotheek mee
 • Omdat je erin woont, zul je erin investeren
 • Jij en je naaste omgeving zullen er elke dag van genieten

Maar er zijn meer mogelijkheden om in vastgoed te beleggen:

 • Je wordt huisjesmelker. Je koopt een grachtenpand, splitst het in appartementen en verhuurt het aan yuppen en expats die toch te veel geld hebben.
 • Je koopt een participatie van een vastgoedfonds. Je besteedt de selectie van vastgoed uit aan een professionele fondsmanager. Hij investeert jouw geld niet in één object of project maar in vele kantoren, bedrijfsruimten, winkels en andere projecten.
 • Je investeert in een vastgoedproject. Je koopt een participatie van een zogenaamde Vastgoed CV die een miljoenenproject ontwikkelt. Vooral projecten in het voormalige Oostblok zijn populair. Dit is risicovoller dan een participatie in een vastgoedfonds, wat wel kan leiden tot bovengemiddelde rendementen.

Obligaties

Een obligatie is een lening van een ander. Die ander is bijvoorbeeld de overheid of een bedrijf. De grote lening is in stukjes gehakt en wordt in de vorm van losse obligaties aangeboden op de beurs.

Je koopt bijvoorbeeld een obligatie van nominaal 1000 euro en krijgt daarvoor jaarlijks 50 euro rente. Hoewel dit basisprincipe simpel is, is de obligatiewereld complex. Als leek trap je snel in een valkuil. Het grootste risico is dat van de rente: als die stijgt, krijg je als obligatiehouder rake klappen.

Beleggen in een obligatiefonds met een professionele manager aan het roer is daarom niet zo gek. Een fondsmanager bepaalt voor jou de kredietwaardigheid van degene die geld wil lenen en maakt een complete maaltijd voor je met leningen aan verschillende overheden, met verschillende looptijden in diverse regio’s.

Is de obligatie niet een achterhaald principe dat alleen geschikt is voor conservatieven en ouderen onder ons? Deels. Een beurswijsheid luidt dat je zoveel moet beleggen in obligaties als je leeftijd. Dat betekent dat als je 33 bent, je toch een derde van je geld in deze vorm moet beleggen. Obligaties voor iedereen dus. Maar hoe jonger, hoe minder.

Waarom zou je beleggen in obligaties? Een voorbeeld: Neem de bekende periode 19992002. Had je in obligaties belegt, dan had je mooie winsten gemaakt in tegenstelling tot de aandelenbelegger die toen flink heeft moeten bloeden. Aandelen zijn niet elk jaar de best presterende effectensoort: de obligatie biedt tegenwicht.

Wat ook lekker is aan de obligatie is de vaste rente die je ontvangt. Verlang je van je beleggingen dat je er jaarlijks geld uit kunt trekken, bijvoorbeeld om je inkomen aan te vullen, dan is de obligatie een goede optie dankzij de rente die je ontvangt. Of een bedrijf dividend uitkeert, is elk jaar twijfelachtig en of een aandeel stijgt, is zeer onzeker. Je belegt in obligaties omdat het stabiliteit biedt in je portefeuille.

Aandelen

Aandelen nemen het grootste deel van de meeste beleggingsportefeuilles in beslag. Het rendement op aandelen heeft de andere beleggingscategorieën de afgelopen eeuw met gemak overtroffen. Wil je je geld echt laten groeien, dan ontkom je niet aan deze effectensoort.

Met een aandeel koop je een deel van een onderneming. Gaat het goed met de onderneming, dan profiteer je als aandeelhouder direct. Je ontvangt dan winstdeling in de vorm van dividend en de waarde van je aandelen zal stijgen.

Hoewel het de meeste aandeelhouders daar niet om te doen is, krijg je ook iets extra’s en wel stemrecht. Of je nu twee of een miljoen aandelen bezit, je mag je zegje op de aandeelhoudersvergadering doen.

Aandelen zijn niet alleen de meest renderende effectensoort, maar kennen ook het meeste risico. Presteert de onderneming slecht, dan voel je dat direct in je portemonnee. Als aandeelhouder moet je met onzekerheid kunnen leven. Wat je rendement zal worden, is misschien in te schatten, maar absoluut niet met zekerheid vast te stellen. Je lot wordt bepaald door de toekomst.

De grootste fout van een belegger is om te denken dat aandelen alleen maar kunnen stijgen. Het kan vele jaren goed gaan, maar op zijn tijd vindt er een correctie plaats. Dit is in het verleden gebeurd en zal ook in de toekomst nog vaak gaan gebeuren.

Alternatieve beleggingen

Je kunt je geld in alles investeren. In kunst, in wijn, in postzegels, hout en oldtimers. Er valt weinig te zeggen over het rendement van dergelijke beleggingen.

Wat wel essentieel is als je je geld investeert in alternatieve beleggingen is dat je kennis hebt van het product, de markt en de aanbieders. Het is natuurlijk leuk om in iets anders te beleggen dan die standaardaandeeltjes, maar zonder kennis van de markt waarin je investeert, is de kans op succes klein.

Van de personen die je de producten aanbieden, zul je horen dat je gegarandeerd grote rendementen zal gaan maken. Durf niet te vragen hoe ze dit doen, want dat is hun grote geheim. En ga alsjeblieft geen vragen stellen over de risico’s, want daar houden ze helemaal niet van. Ook al bestaat de kans dat je al je geld in rook ziet opgaan.

Een alternatieve belegging die wel perspectief heeft, is het hedge fund. Met deze belegging kun je ook geld verdienen op de aandelenmarkt als deze daalt. Ook voor deze investering geldt dat je je extra moet verdiepen in de markt: het ene hedge fund is het andere niet. Hedge funds verschillen zeer van karakter. Een interessante investering kan het echter wel degelijk zijn.