Wat maakt beleggen interessant?

Sinds een aantal jaren is onze spaarrente dramatisch gedaald. Je mag nu nog van geluk spreken als je een spaarrekening kan vinden die meer dan 1% rente heeft. Momenteel verlies je eigenlijk geld als je op een spaarrekening zet want de inflatie is hoger dan de spaarrente. Het is daarom extra interessant om te kijken naar andere opties die geld kan opleveren. Beleggen is een van de opties die een mooie rendement kan opleveren voor zowel korte termijn als lange termijn. Het nadeel van beleggen is dat hier wel risico’s aan verbonden zijn, je kunt hier geld op verliezen. Je kan wel voor kiezen hoeveel risico je wilt nemen. Sommige beleggingsproducten en -strategieën zitten meer risico’s aan verbonden. Je kunt ervoor kiezen om beleggen op een passief of actief manier te doen. Wanneer je passief belegt eigenlijk zo breed mogelijk tegen zo laag mogelijke kosten. Actieve beleggers proberen de markt te verslaan door in kansrijke aandelen en obligaties te handelen. Dit brengt wel meer risico’s met zich mee en meer kosten.

Waar begin ik?

Een van de belangrijkste tip is zorg dat je het geld kan missen. Ten eerste omdat je het vaak voor een langere periode gebruik aandelen te kopen en er kans is dat je het kwijt raakt aanwezig is. Probeer je eerst een tijdje te verdiepen en hou de beurs in de gaten om te zien wat er allemaal speelt. Kijk niet alleen naar welke bedrijf je aandelen zou willen kopen maar ook naar de branche. Per branche speelt er een hoop.

Welke bedrijf?

Er bestaan diverse bedrijven waar je aandelen in kan handelen. Je kan via een bedrijf ervoor kiezen om een broker aan het werkt te zetten om met jouw kapitaal aan de slag te gaan op de beurs. Tegenwoordig kun je dit ook heel makkelijk zelf doen via een website. Je beheerd dan je eigen vermogen via een account waarbij je zelf kan handelen. Het kopen van aandelen brengt ook kosten mee. Deze verschillen per bedrijf. Je kunt via de website geld24.nl makkelijk uitzoeken wat de verschil in de kosten zijn.

Soorten beleggingen

Er zijn verschillen vormen van beleggen. Het meest bekende manier van beleggen is kopen van aandelen.

Aandelen

Je koopt in feiten een aandeel in een onderneming, praktisch ben je “mede-eigenaar”. Wanneer het goed gaat met het bedrijf zal de vraag naar aandelen omhoog gaan, de koers stijgt hierdoor.

Beleggingsfondsen

Je kunt ook investeren in beleggingsfondsen hiermee koop je eigenlijk een deelnemingsrecht aan een beleggingsfonds dat in verschillende effecten belegt. Je belegt hierdoor eigen in meerdere ondernemingen en spreid daarmee je kansen.